Medisch-specialistische zorg

Alle informatie over de medisch-specialistische zorg (msz) hebben we hier samengebracht. Wat zijn bijvoorbeeld de laatste wijzigingen in het registreren van zorg? Hoe levert u dbc-gegevens aan en welke subsidies zijn er voor acute zorg? Ook vindt u hier informatie over kaakchirurgie, geriatrische revalidatiezorg en ambulancezorg.

Actuele ontwikkelingen msz

Taakherschikking - Wees voorbereid op aanpassing registreren medisch-specialistische zorg

In het kader van taakherschikking verduidelijken we per 2022 de regels voor het registreren van medisch-specialistische zorg. De uitvoerende zorgverlener - de beroepsbeoefenaar die de zorg feitelijk levert – moet de zorgactiviteit op zijn eigen unieke agb-code vastleggen. Dit geldt voor alle zorgprofessionals die onder een beroepsgroep vallen waarvoor een eigen unieke agb-code aangevraagd kan worden (arts-assistenten uitgezonderd). Dat zijn bijvoorbeeld medisch specialisten, maar ook physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Extra release RZ21c vanwege opschaling IC-bedden

We brengen bij hoge uitzondering een extra release (RZ21c) uit voor de medisch-specialistische zorg per 2021. Dit doen we om op zeer korte termijn de bekostiging van extra bedden op de IC mogelijk te maken. De noodzaak voor de uitbreiding van IC-capaciteit is een direct gevolg van de corona-uitbraak. Het ministerie van VWS heeft voor de versnelde uitbreiding van de landelijke capaciteit aan IC-bedden een subsidieregeling vastgesteld.

Meer informatie over deze release leest u op de releasepagina RZ21c. U vindt hier ook alle documenten die horen bij de release.

Zorgbeeldportaal ondersteunt samenwerking reguliere zorg

Ziekenhuizen en ROAZ-regio’s hebben sinds deze week toegang tot Zorgbeeld. In het portaal geven ze onder andere aan of het hen nog lukt om bepaalde categorieën van zorg te leveren en wat de druk is op hun personeel. Een groot deel van de ziekenhuizen is al gestart met aanleveren van deze informatie aan het Zorgbeeldportaal. Meer informatie over het Zorgbeeldportaal leest u in ons nieuwsbericht over het portaal  en op de pagina Zorgbeeldportaal.

Registratie patiëntengroepen medisch-specialistische revalidatiezorg

We hebben onze regelgeving voor 2021 onlangs geüpdatet. Om te komen tot meer transparantie en meer inhoudelijke onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars binnen de medisch-specialistische revalidatie zorg (msrz) hebben wij samen met Revalidatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland de patiëntengroepen ontwikkeld. De patiëntengroepen moeten per 1 januari 2021 verplicht geregistreerd worden. Lees hier meer over op onze pagina Registratie patiëntengroepen medisch-specialistische revalidatiezorg.

Meer over de andere wijzigingen leest u in ons nieuwsbericht Zorg op afstand krijgt structurele plek binnen de medisch-specialistische zorg.

Wat doet de NZa?

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars onderhandelen samen over de kwaliteit, de prijs en het aantal behandelingen in de medisch-specialistische zorg. Waar nodig stellen wij regels op voor het registreren en declareren van behandelingen, voor de informatie aan patiënten en voor het proces van contracteren. 

Ook zien wij erop toe dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders zich houden aan de wetten en regels. Meer hierover leest u op de pagina Toezicht op de medisch-specialistische zorg.

Ik zoek naar …