Nieuw

Technische en functionele vragen over het aanvragenportaal? U kunt die ook stellen via Whatsapp (088-7708770). Wij zijn bereikbaar van ma-vr tussen 9.00-17.00 uur.

Traumahelikopter op een dak
© ISK

Beschikbaarheidbijdrage/subsidie aanvragen

Een aantal zorgopleidingen en zorgfuncties wordt bekostigd via een subsidie, de zogenoemde beschikbaarheidbijdrage. Het gaat om erkende (medische) vervolgopleidingen en om een beperkt aantal bijzondere zorgfuncties zoals de traumahelikopters en gespecialiseerde brandwondenzorg. 

Aanvragenportaal: activeer uw account
In het portaal kunt u subsidies (beschikbaarheidbijdragen) aanvragen voor medische vervolgopleidingen en voor zorgfuncties.

  • Logt u voor het eerst in op het nieuwe portaal? Klik dan op Wachtwoord vergeten op de startpagina van het portaal en activeer uw account met uw NZa-nummer en e-mailadres.
  • Meer informatie over het nieuwe portaal vindt u in de handleiding en in dit filmpje.

Hoe vraagt u een beschikbaarheidbijdrage aan?

In onderstaande informatiekaarten leest u voor welke opleidingen en zorgfuncties u een bijdrage kunt aanvragen, en hoe u dit kunt doen.

Via het aanvragenportaal kunt u het formulier raadplegen, invullen en indienen. In deze tijdlijn kunt u zien hoe lang een aanvraagprocedure duurt.

Beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen

De regeling voor de bijdrage/ subsidie voor medische vervolgopleidingen vindt u in de volgende beleidsregels

2021

Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2021 (BR/REG-21140)

2020
Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2020 (BR/REG-20132)
 

  • Voor de volgende vervolgopleidingen tot medisch specialist kunt u een bijdrage/ subsidie aanvragen: Anesthesiologie, cardiologie, cardio-thoracale chirurgie, dermatologie en venerologie, heelkunde, interne geneeskunde, keel-neus-oorheelkunde, kindergeneeskunde, klinische genetica, klinische geriatrie, klinische chemie, kaakchirurgie, klinische fysica, longziekten en tuberculose, maag-darm-leverziekten, medische microbiologie, neurochirurgie, neurologie, nucleaire geneeskunde, obstetrie en gynaecologie, oogheelkunde, orthopedie, orthodontie, pathologie, plastische chirurgie, psychiatrie, radiologie, radiotherapie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde, seh-arts, sportgeneeskunde, urologie, ziekenhuisfarmacie.

Beschikbaarheidbijdrage ziekenhuisopleidingen

2021

De regeling voor de bijdrage/ subsidie voor ziekenhuisopleidingen vindt u in de Beleidsregel beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2021 (BR-21140).

2020
​De regeling voor de bijdrage/ subsidie voor ziekenhuisopleidingen vindt u in de Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2020 (BR/REG-20132).

Voor de volgende ziekenhuisopleidingen kunt u een bijdrage/ subsidie aanvragen:

  • Ziekenhuishygiënist, gipsverbandmeester en gespecialiseerd verpleegkundigen. Gespecialiseerd verpleegkundigen zijn: ic-verpleegkundige, ic-neonatologieverpleegkundige, ic-kinderverpleegkundige, kinderverpleegkundige, dialyseverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, seh-verpleegkundige en obstetrie-verpleegkundige.
  • Medisch ondersteunend personeel: operatie-assistent, anesthesiemedewerker, radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant en klinisch perfusionist.

Hoe hoog zijn de vergoedingen voor medische vervolgopleidingen en ziekenhuisopleidingen?

Vergoedingsbedragen beschikbaarheidbijdragen 2021 (zie bijlage Vergoedingsbedragen BB mvo Verlening 2021)

Vergoedingsbedragen beschikbaarheidbijdragen 2020

Vergoedingsbedragen beschikbaarheidbijdragen 2019

Meedenken over (medische) vervolgopleidingen?

Samenwerking is voor ons van groot belang. Daarom hebben we een opleiderspanel in het leven geroepen. Elke zorgaanbieder die opleidt, kan zijn mening geven en meedenken over onze regelgeving rond medische vervolgopleidingen. Als lid van dit panel krijgt u een paar keer per jaar een korte vragenlijst over uiteenlopende onderwerpen. Deze hebben een relatie met de beschikbaarheidbijdrage voor (medische) vervolgopleidingen. Wilt u meedoen? Meld u dan aan voor het opleiderspanel via ons aanmeldformulier.

Beschikbaarheidbijdrage zorgfuncties

Ook voor een aantal specifieke zorgfuncties kunt u een bijdrage/ subsidie aanvragen. De regeling hiervoor staat in de Beleidsregel beschikbaarheidbijdrage op aanvraag (BR/REG-21146) en de Beleidsregel beschikbaarheidbijdrage academische zorg 2020 (BR/REG-21147)

De zorgfuncties waar u een bijdrage voor kunt aanvragen zijn:

  • Zorgfuncties: Coördinatie traumazorg, ROAZ en OTO, Calamiteitenhospitaal, Gespecialiseerde brandwondenzorg, Post-mortem orgaanuitname en weefseluitnameteam, Ambulancehelikopter waddeneilanden, Spoedeisende hulp en Acute verloskunde, Academische zorg, Expertisecentrum psychotraumazorg.