Acute zorg

In de acute zorgketen werken zorgaanbieders 24 uur per dag, 7 dagen per week samen om patiënten die dat nodig hebben acute zorg te kunnen bieden. De acute zorg bestaat uit, onder andere, de ambulancezorg, geneesmiddelenzorg, huisartsenzorg, medisch-specialistische zorg, kortdurende zorg, langdurige zorg en geestelijke gezondheidszorg.

Uitvoeringsadvies budgetbekostiging seh - deel 2

De minister van VWS vraagt de NZa om voor de spoedeisende hulp het invoeren van budgetbekostiging per 2027 voor te bereiden. In dit advies geven we aan hoe die budgetbekostiging kan worden vormgegeven en beantwoorden we verschillende uitvoeringsvraagstukken. We zien na aanvullend onderzoek een paar belangrijke aanbevelingen. Het invoeren van budgetbekostiging is een eerste betekenisvolle stap, maar daarmee zijn we er nog niet.

Om de acute zorg ook in de toekomst toegankelijk te houden, is het nodig dat het ministerie van VWS duidelijk en concreet aangeeft hoe de acute zorg georganiseerd moet worden in de toekomst. Dat geeft zorgaanbieders en zorgverzekeraars duidelijkheid over de stappen die gezet moeten worden de komende periode. Daarna kan de NZa deze budgetbekostiging invoeren, zodat deze vorm van bekostigen bijdraagt aan een goed georganiseerde acute zorg. Het tweede deel van het uitvoeringsadvies voor budgetbekostiging in de acute verloskunde publiceren we in het najaar van 2025.

Meldingen over acute zorg bij de NZa

Traumacentra en zorgverzekeraars zijn verplicht om (dreigende) knelpunten in de beschikbaarheid van de acute zorg te melden bij de NZa. Ga voor meer informatie naar het meldformulier (knelpunten) beschikbaarheid acute zorg.