Registreren en declareren medisch-specialistische zorg

Als zorgaanbieder moet u de zorg die u levert goed registreren. Dat doet u op basis van zogenoemde diagnose-behandelcombinaties (dbc's). Zo krijgen patiënten een zorgnota die klopt, en kunnen we met elkaar bijhouden wat we uitgeven aan zorg. Om ervoor te zorgen dat de dbc's en bijbehorende regels op de zorgpraktijk blijven aansluiten, zijn ieder jaar wijzigingen nodig. De meeste regels, dbc's en tarieven publiceren wij op 1 mei. De laatste wijzigingen volgen op 1 oktober. Hieronder leest u welke regels gelden, welke wijzigingen er zijn en bieden we u handvatten voor correct declareren. 

Regels uit eerdere jaren

Bent u op zoek naar regels uit eerdere jaren? Ga dan naar het overzicht met regels voor de medisch-specialistische zorg van eerdere jaren op ons documentenplatform.

Geneesmiddelen in de msz

Op zoek naar regels voor geneesmiddelen in de msz? Deze vindt u voortaan binnen de zorgsector geneesmiddelenzorg

Belangrijkste wijzigingen in 2025

Vanaf 2025 bieden we de regels op een andere manier aan. We delen in de a- en b-release alleen de wijzigingen die we doorvoeren in de regels. Dit doen we in een wijzigingsbesluit (WB). De b-release is vanaf 2025 een aanvulling op de a-release. Het wijzigingsbesluit voor de a-release blijft geldig. 

In december 2024 voegen we alle wijzigingen uit de a- en b-release samen met de regels die niet veranderen. We publiceren dan 2 documenten met alle regels voor 2025 op onze website. Dit zijn de Regeling medisch-specialistische zorg 2025 en de Beleidsregel 2025. 

Belangrijkste wijzigingen in 2024

Belangrijkste wijzigingen in 2023

Toediening van geneesmiddelen in de thuissituatie registreren?

In de informatiekaart Registreren en declareren medisch-specialistische medicatietoediening in de thuissituatie lichten we toe hoe u thuistoedieningen van medisch-specialistische geneesmiddelen kunt registreren. 

Meer weten?

  • Bekijk onze vragen en antwoorden met de belangrijkste aanvullende informatie verzameld per onderwerp.
  • We hebben een gratis e-learning die u wegwijs maken in het werken met dbc's. De e-learning bevat naast theorie casussen uit de praktijk waarmee u kunt oefenen.
  • Werkt u al met dbc's? Dan kan onze Zorgproductenapplicatie u helpen bij een goede zorgregistratie.

Heeft u nog vragen?

Ga naar de pagina vraag en antwoord medisch-specialistische zorg.