Registreren en declareren medisch-specialistische zorg
Als zorgaanbieder moet u goed registreren welke zorg is gegeven. Dat doet u op basis van zogenoemde diagnose-behandelcombinaties (dbc's). Zo krijgen patiënten een zorgnota die klopt, en kunnen we met elkaar bijhouden wat we uitgeven aan zorg. Om ervoor te zorgen dat de dbc's en bijbehorende regels op de zorgpraktijk blijven aansluiten, zijn ieder jaar wijzigingen nodig. De meeste regels, dbc's en tarieven publiceren wij voor 1 mei. De laatste wijzigingen volgen uiterlijk 1 oktober. Hieronder leest u welke regels gelden, welke wijzigingen er zijn en bieden we u handvatten voor correct declareren.
Het Zorginstituut heeft herstelzorg bij status na vrouwelijke genitale verminking (VGV) opgenomen in het basispakket. Daarom hebben wij een nieuwe prestatie toegevoegd aan onze regels zodat zorgaanbieders deze zorg kunnen declareren.
Om doelmatigere zorg te ondersteunen maken we in onze prestaties onderscheid in diagnosecodes bij neuromodulatie. De keuze voor het opsplitsen van de diagnosetypering bij de pijnbehandeling van perifere zenuwpijn is genomen op basis van een gezamenlijk evaluatietraject van Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie en Zorginstituut Nederland.
Het gaat om onjuiste vermeldingen van zorgactiviteitcodes, per abuis niet vermelde, nieuwe zorgactiviteitcodes en om beschrijvingen van zorgactiviteiten die op een verkeerde plaats in de regeling staan. De artikelsgewijze toelichting bij deze zorgactiviteiten staat hierdoor bij de verkeerde artikelnummers. Het gaat het om drie zorgactiviteiten(codes), namelijk die voor telemonitoring, moleculaire diagnostiek en pathologie.
In de Regeling medisch-specialistische zorg (NR/REG-2306a) zijn twee verblijfsvormen voor intercollegiaal consult en medebehandeling toegevoegd en is een aantal andere artikelen op deze wijziging aangepast. Het gaat om intensieve niet-electieve en langdurige kindergeneeskundige zorg met thuisovernachting en langdurige observatie zonder overnachting en dagverpleging.
Bij het specialisme plastische chirurgie hoeft de zorgvraagtypering niet meer worden vastgelegd.
Voor 2023 zijn de tarieven breed herijkt. Er zijn een aantal zorgproductgroepen uitgezonderd van de brede herijking omdat deze in het geheel zijn gewijzigd, omdat er aparte trajecten voor waren of nog lopen.
Zorgverleners zetten door passende zorg en de pandemie meer in op telemonitoring. Telemonitoring kan nog niet los gedeclareerd worden. Om telemonitoring te stimuleren kan deze zorg per 2023 zelfstandig geregistreerd en gedeclareerd worden.
Door expertiseadviezen hoeven patiënten niet meer doorverwezen te worden naar een expertisecentrum, of kunnen deze gerichter doorverwezen worden waardoor zij sneller de benodigde zorg ontvangen. Dit laatste is in het bijzonder van belang voor patiënten met een zeldzame aandoening. Met twee nieuwe prestaties stimuleren we deze zorgverlening.
Voor het verkrijgen van meer transparantie in taakherschikking, moet de zorg vastgelegd worden op de kwalificatiecode van de beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert.
Belangrijkste wijzigingen in 2022
Vanaf 2022 verduidelijken we de regels voor het vastleggen van zorgactiviteiten in de medisch-specialistische zorg. Dit geeft meer inzicht in de mate waarin taakherschikking van de grond komt.
De registratiemogelijkheden voor zorg aan kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen zijn uitgebreid. Artsen kunnen deze zorg nu beter registreren.
Zorg geleverd door sportartsen kan vanaf 2022 ook beter vastgelegd worden. Wij ontwikkelden hiervoor samen met de VSG een aparte typeringslijst sportgeneeskunde.
De registratie van een icc en medebehandeling op afstand is nu structureel mogelijk.
We introduceren nu overige zorgproducten (ozp’s) om de toepassing van perfusietechnieken bij de transplantatie van lever- en/of longen te bekostigen.
De NZa maakt bekostiging voor de voorlichting om vrouwen te wijzen op een vrijblijvende 13-wekenecho per 1 augustus 2021 in de bekostiging mogelijk. Deze wijziging hiervoor wordt per 1 januari 2022 ingevoerd.
Naar aanleiding van toelating tot het basispakket hebben wij passende prestaties ontwikkeld voor de operatie PTED, een behandeling van lage rughernia en uitstralende beenpijn.
Toediening van geneesmiddelen in de thuissituatie registreren?
Bekijk onze vragen en antwoorden met de belangrijkste aanvullende informatie verzameld per onderwerp.
We hebben een gratis e-learning die u wegwijs maken in het werken met dbc's. De e-learning bevat naast theorie casussen uit de praktijk waarmee u kunt oefenen.