Vragen over DIS?

Vragen over DIS kunt u nu ook stellen via Whatsapp (088-7708770). Wij zijn bereikbaar van ma-vr tussen 9.00-17.00 uur.

Gegevens aanleveren

Alle aanbieders van medisch-specialistische zorg leveren dbc-gegevens bij ons aan via het dbc-informatiesysteem (DIS). Daarnaast zijn zorgaanbieders verplicht om wachttijdgegevens aan te leveren.

Aanleveren van wachttijden

Patiënten moeten zelf kunnen zien waar zij snel met hun zorgvraag terechtkunnen. Zorgaanbieders moeten daarom hun wachttijden publiceren. Als ze dat willen, kunnen patiënten ook hun zorgverzekeraar vragen naar een aanbieder die eerder plaats heeft.

Vanaf 1 augustus 2018 moeten zorgaanbieders de wachttijden via een vast format publiceren. Dat format moet voldoen aan de eisen die staan in de Regeling wachttijd en wachttijdbemiddeling medisch-specialistische zorg. Met hulp van het format kunnen wij voor onze controles de wachttijden geautomatiseerd van websites halen.

Via dit aanmeldformulier geeft u door via welke url het document op uw website te vinden is. In ons stappenplan vindt u meer informatie over het aanmeldproces en hoe u wachttijden publiceert. Ook vindt u in het stappenplan een overzicht van de meest voorkomende foutmeldingen en hoe u deze kunt oplossen. Raadpleeg voor meer informatie ook de veelgestelde vragen of onze twee videohandleidingen.

Aanleveren van dbc-gegevens

Aanbieders van medisch-specialistische zorg leveren dbc-gegevens bij ons aan via het dbc-informatiesysteem (DIS). Zo krijgen we inzicht in wat er aan medisch-specialistische zorg wordt geleverd in Nederland. Op www.opendisdata.nl kunt u een overzicht vinden van deze gegevens.

In de Regeling minimale dataset (NR/REG-1701) staat welke gegevens u moet aanleveren. Levert u nog geen gegevens aan? In onze veelgestelde vragen staat hoe u zich aanmeldt en gegevens aanlevert.

Meer weten over DIS? Download dan deze informatiekaart over DIS of ga naar alle documentatie over DIS