Print

Wat kunt u doen als u moet wachten in de ggz?

16-01-2017

Als u ggz-zorg nodig heeft en uw huisarts verwijst u door naar een psycholoog of psychiater, kan het zijn dat u bij de zorgaanbieder van uw keuze op een wachtlijst terechtkomt.

Moet u lang wachten?
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben al in 2000 afgesproken wat een redelijke wachttijd is voor niet acute zorg in de ggz. Dat zijn de 'Treeknormen'.

  • U moeten binnen 4 weken terecht kunnen voor een eerste gesprek met de zorgaanbieder. Dit is de aanmeldwachttijd.
  • De Treeknorm voor een behandeling in de ggz is tien weken. Na het eerste contact met de zorgaanbieder moet u binnen tien weken terecht kunnen voor een behandeling.

Moet u langer wachten dan de Treeknorm?
Uw zorgverzekeraar kan voor u bemiddelen zodat u bij een andere zorgaanbieder terecht- kunt, die wel plaats heeft. Als u langer moet wachten dan de Treeknorm, móét uw zorgverzekeraar dat zelfs doen. Als u langer moet wachten dan de Treeknorm kunt u dat ook melden bij de NZa. Wij houden toezicht of zorgverzekeraars zich aan de zorgplicht houden en grijpen zo nodig in.
U kunt dit melden bij onze Informatielijn op 088 - 770 8 770. Of u kunt uw melding doen via ons digitale meldingsformulier.

Als u zelf niet in staat bent met uw zorgverzekeraar of de NZa contact op te nemen, kan iemand anders die u vertegenwoordigt dat ook namens u doen.

Meer informatie vindt u onderaan de pagina onder "Zie Verder".

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beschermt de belangen van de samenleving als het gaat om betaalbare, toegankelijke en goede gezondheidszorg.

Zie verder

Handige links