Huisartsenzorg

Hier vindt u nieuws, ontwikkelingen en informatie over de huisartsenzorg. Wat zijn bijvoorbeeld de laatste wijzigingen in het declareren van zorg en welke tarieven gelden er?

Voor de huisartsenzorg stellen wij prestatiebeschrijvingen en maximumtarieven vast. Voor een aantal verrichtingen gelden vrije tarieven om innovatie te stimuleren. Deze mag u als huisarts alleen in rekening brengen als u hierover afspraken heeft gemaakt met de zorgverzekeraar.

Alle informatie over registreren en declareren van huisartsenzorg vindt u terug op de pagina Registreren en declareren huisartsenzorg. Daar vindt u ook vragen en antwoorden

Structurele bekostiging meedenkadvies vanaf 2026

De NZa is van plan om het meedenkadvies vanaf 2026 landelijk uniform te bekostigen voor de huisarts en medisch-specialist. Bij een meedenkadvies kan een huisarts advies vragen aan een medisch-specialist. Dit kan helpen om een doorverwijzing naar de 2e lijn te voorkomen. Meer weten? Ga naar onze webpagina meedenkadvies.

Structurele bekostiging ‘meer tijd voor de patiënt’  in 2025

Meer tijd voor de patient (mtvp) en passende bekostiging hiervoor is een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van de huisartsenzorg. Vanaf 2025 wordt ‘meer tijd voor de patiënt’ structureel bekostigd. De prestatie staat in segment 1 van de beleidsregels voor 2025. 

De NZa heeft de minister van Medische zorg in juni 2024 geïnformeerd over de uitwerking van het advies structurele bekostiging voor mtvp. Dit is het vervolg op ons advies bekostiging mtvp in juni 2023. Samen met branche- en beroepsverenigingen, regionale huisartsenorganisaties en zorgverzekeraars hebben we het advies bekostiging uitgewerkt. Meer hierover leest u in onze brief aan de minister.

Herijking normatieve arbeidskostencomponent (NAC) praktijkhoudend huisartsen

Binnen de eerstelijnszorg is er in verschillende sectoren, waarvan de NZa de tarieven reguleert, sprake van vrije beroepsbeoefenaren. Dit zijn zorgverleners die een eigen praktijk hebben. In de tarieven is een vergoeding verwerkt voor de arbeidskosten van deze praktijkhouders. Dit is de normatieve arbeidskostencomponent (NAC). Deze geldt voor praktijkhouders werkzaam in de gecombineerde leefstijlinterventie volwassenen, de huisartsenzorg, tandheelkunde, orthodontie en de eerstelijns verloskunde.

Toegankelijkheid van zorg

Verzekerden moeten erop kunnen vertrouwen dat ze tijdig zorg krijgen die nodig is. Ook in tijden waar de druk op de zorg groot is. De NZa houdt daarom toezicht op de toegankelijkheid van zorg en de ontwikkeling hiervan. In onze monitors Toegankelijkheid van Zorg schetsen we hier een beeld van om de doorgang van zorg zo goed mogelijk te laten verlopen.

Nieuwsbrief huisartsenzorg

Wilt u op de hoogte blijven van het NZa-nieuws rondom de huisartsenzorg? Meld u dan nu aan voor de NZa-nieuwsbrief voor de huisartsenzorg. Bekijk ook het overzicht met onze andere nieuwsbrieven