NZa wijst aanbieders van onzichtbare beugels opnieuw op regels
Onzichtbare beugels worden niet altijd op de juiste manier in rekening gebracht. Ook worden consumenten niet altijd goed geïnformeerd over de behandeling en de kosten hiervan. Aanbieders van onzichtbare beugels in Nederland moeten zich houden aan de geldende regels. Ook wanneer het hoofdkantoor zich niet in Nederland bevindt.
Net als in 2021 en 2022, ontvangen we ook dit jaar weer meldingen over aanbieders van onzichtbare beugels (aligners). De meldingen gaan over aanbieders die behandelingen niet op de juiste manier in rekening brengen en over offertes die geen uitleg geven over de prestaties die geleverd worden. Naar aanleiding van deze meldingen voerden we onderzoek uit en hebben wij een aanbieder van onzichtbare beugels een aanwijzing opgelegd.
Mondzorgaanbieders mogen alleen zorg in rekening brengen via de prestaties die wij hiervoor vaststellen. Het is niet toegestaan om extra betalingen te vragen, bijvoorbeeld voor het gebruik van een app. Een offerte moet naast het totaalbedrag ook inzichtelijk maken welke prestaties hoe vaak uitgevoerd zullen worden. Dit en meer informatie over het declareren van een behandeling van onzichtbare beugels vindt u in onze informatiekaart.
Voortgang gezamenlijke ambities voor de mondzorg 2023
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt met de beroepsverenigingen in de mondzorg, met cliënten- en patiëntenorganisaties en met zorgverzekeraars aan gezamenlijke ambities voor de mondzorg. Het doel van deze ambities is om innovatie, preventie en transparantie voor de patiënt te verbeteren. De verschillende partijen in de mondzorg werken op dit moment concreet aan het wegnemen van obstakels, creeëren van randvoorwaarden en doen van onderzoek om die ambities te bereiken. De NZa faciliteert en ondersteunt dit. Ieder draagt zo vanuit zijn eigen rol en bevoegdheden bij aan het bereiken van de gezamenlijke ambities.
Ten behoeve van alle ambities is de afgelopen tijd voortgang geboekt, zoals:
Meer inzetten op bewezen effectieve preventie (ambitie 1) en Maatwerk in de bekostiging en organisatie van mondzorg voor jeugd tot 18 jaar (ambitie 2):
Zorgverzekeraars Nederland is bezig met voorbereidingen voor een (kleinschalig) experiment met het bekostigen van mondzorg aan jeugdigen tot 18 jaar in de vorm van een abonnement. Mondzorgaanbieders krijgen dan per patiënt een vast bedrag per maand/jaar. Zo kan de zorgaanbieder, zonder dat dit negatieve financiële gevolgen heeft, meer inzetten op preventie. De effecten van dit experiment worden onderzocht door de Radboud Universiteit. Ook de NZa zal dit experiment evalueren. De verwachting is dat dit experiment per januari 2024 zal starten bij een aantal praktijken in Nederland.
De Tweede kamer heeft een motie aangenomen om het mogelijk te maken dat aanbieders van Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureaus) een mondzorgcoach hebben. Deze mondzorgcoach informeert ouders over mondgezondheid en begeleidt hen naar een mondzorgaanbieder zodat het kindje al vanaf het eerste tandje naar de mondzorgaanbieder gaat. Momenteel vindt overleg plaats over de organisatie en inhoud van deze zorg, daarna zal de NZa bekijken hoe deze zorg passend kan worden bekostigd.
Maatwerk in de bekostiging en organisatie van mondzorg voor kwetsbare ouderen (ambitie 3):
Er wordt gewerkt aan een veldnorm voor mondzorg voor kwetsbare ouderen thuis. Daaruit wordt meer duidelijk over hoe de organisatie van mondzorg voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie eruit zou moeten zien.
Het Kennisinstituut Mondzorg werkt aan een praktijkrichtlijn voor het ‘opstellen en uitvoeren van levensloopbestendig mondzorgplan’. Dit draagt bij aan de ambitie voor meer maatwerk voor de organisatie van mondzorg aan kwetsbare ouderen.
Meer ruimte voor esthetische of cosmetische mondzorg (ambitie 6):
Op 1 januari 2023 is het experiment cosmetische mondzorg gestart. Voor deelnemers aan dit experiment gelden er vrije tarieven voor een deel van de cosmetische mondzorg. Dit geeft mondzorgprofessionals meer mogelijkheden bij het plaatsen van facings en het uitwendig bleken van tanden en kiezen.
Welke regels gelden er voor mondzorg aan patiënten met een Wlz-indicatie?
Verschillende factoren bepalen de juiste prestatiecode die hoort bij de mondzorg die u levert aan patiënten met een Wlz-indicatie. Correcte registratie en declaratie van deze zorg kan hierdoor complex zijn. Zo moet u rekening houden met de situatie van u als zorgverlener, de situatie van de patiënt en de toepasselijke regels. De NZa ontving dan ook veel vragen over het declareren van mondzorg aan patiënten met een Wlz-indicatie.
Samen met de KNMT en ZN ontwikkelden we een stroomschema waarmee u kunt bepalen welke prestatiecode hoort bij de mondzorg die u levert aan patiënten met een Wlz-indicatie zowel binnen als buiten de gecontracteerde Wlz-instelling.
Wegwijzer innovatie en preventie: van goed idee naar bekostiging