Alle informatie over de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) hebben we hier samengebracht. U vindt hier de behandelingen die u in rekening mag brengen en tegen welk maximumtarief. Daarnaast leest u hoe u als zorgaanbieder declareert en hoe wij daarop toezicht houden. Ook vertellen wij u meer over het publiceren van wachttijden.

Op dit moment werken we aan een belangrijke ontwikkeling, ‘het nieuwe model’ voor de bekostiging van de ggz en de fz. In het nieuwe model gaan we werken met zorgclusters, waarbij de zorgvraag van de patiënt centraal staat. Dat betekent sneller declareren en we willen ook de administratieve lasten verminderen. Dbc’s gaan daarmee tot het verleden behoren. Lees op deze pagina meer over het nieuwe model.

De jeugd-ggz valt niet onder de NZa; dit is de taak van de gemeenten.

Welke vormen van ggz/fz kennen we?

Actuele ontwikkelingen binnen de ggz en fz

Nieuw aanvragenportaal: activeer uw account
Het aanvragenportaal van de NZa is vernieuwd en verbeterd. De formulieren zijn overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. In het portaal kunt u subsidies (beschikbaarheidbijdragen) aanvragen voor medische vervolgopleidingen en voor zorgfuncties.

  • Logt u voor het eerst in op het nieuwe portaal? Klik dan op Wachtwoord vergeten op de startpagina van het portaal en activeer uw account met uw NZa-nummer en e-mailadres.
  • Meer informatie over het nieuwe portaal vindt u in de handleiding en in dit filmpje.

Tip: zoekt u een specifiek document of beleidsstuk?

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar de meest gezochte documenten. Een overzicht van alle beleidsregels, tarieven, rapporten en andere publicaties staan in ons documentenplatform

Nieuwsbrieven

De NZa heeft voor verschillende zorgsectoren elektronische nieuwsbrieven, ook voor de ggz en forensische zorg. U kunt zich aanmelden met het aanmeldformulier voor de NZa-nieuwsbrieven.
Eerder uitgebrachte nieuwsbrieven vindt u in het nieuwsbriefarchief.