Op deze pagina vindt u het volledige overzicht van de lopende projecten voor een passende bekostiging in de msz. De projecten kennen een verschillende doorlooptijd. Meer op zichzelf staande wijzigingen willen we afronden in 2023. De komende 5 jaar richten we ons ook op meer complexe wijzigingen en vanwege de grote onderlinge samenhang zullen we deze in één keer na 5 jaar doorvoeren.
Meer aandacht voor de positie van de patiënt
De bekostiging van medisch-specialistische zorg moet rondom de patiënt tot stand komen. We onderzoeken hoe we het goede gesprek met de patiënt beter kunnen stimuleren in de bekostiging.
Samen beslissen is het goede gesprek tussen behandelaar en patiënt. Hierbij neemt de behandelaar de tijd om de patiënt goed te informeren over de behandelopties om vervolgens samen tot een besluit te komen. In het IZA is veel aandacht voor het verder bevorderen van samen beslissen. Ook ontvangen wij vanuit de sector veel signalen dat samen beslissen onvoldoende van de grond komt.
In dit project onderzoeken en, waar nodig, passen we aan wat nodig is om het goede gesprek tussen arts en patiënt te stimuleren. Of dat nu gaat over wat de behandelopties zijn of dat het gaat over palliatieve zorg of bijvoorbeeld leefstijlinterventie.
Samenwerking stimuleren in de bekostiging msz
De bekostiging moet de samenwerking voor bovenregionale, vaak hoog-complexe zorg, optimaal stimuleren. Daarnaast mag de bekostiging ook samenwerking binnen de regio en binnen het ziekenhuis niet belemmeren.
We onderzoeken waarom onderlinge dienstverlening onvoldoende blijkt te werken. We onderzoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. Ligt de oorzaak bij de dbc-systematiek of liggen hier andere oorzaken aan ten grondslag? Hoe kunnen we de onderlinge dienstverlening verbeteren?
Het expertiseconsult kan vanaf 2023 al voor zeldzame ziekten worden vastgelegd. Het doel hiervan is om patiënten sneller te diagnosticeren, zoveel mogelijk dichtbij huis te behandelen en kennisoverdracht te faciliteren. We willen het expertiseconsult ook introduceren voor andere vormen van expertise, bijvoorbeeld de brede oncologische zorg.
Dit is de eerste stap om over de sectoren heen te bewegen. Meekijken en/of meeluisteren (met of zonder patiënt) tussen huisarts en medisch specialist komt nog onvoldoende van de grond. Er bestaat een ervaren verschil in baten en lasten. Medisch specialisten hebben het gevoel dat de bekostiging hun tijdsinvestering niet dekt. In dit project kijken we naar goede voorbeelden en naar oplossingen in de organisatie van zorg of in de bekostiging. Waar zitten de uitdagingen en wat kunnen wij verbeteren?
Hoe kunnen we de bekostiging aanpassen om samenwerking tussen zorgaanbieders/ instellingen te stimuleren? Wat zijn voor- en nadelen van de mogelijke oplossing(en), wat zijn alternatieven, en wat is het verwachte effect op de samenwerking tussen behandelaren, ziekenhuizen en bestaande netwerken? We definiëren de randvoorwaarden om tot goede samenwerking te komen en werken vraagstukken uit voor de governance, verdeling van inkomsten en (juridische) verantwoordelijkheid.
We willen de samenwerking tussen zorgprofessionals stimuleren. Hiervoor onderzoeken we welke dbc-prestaties meer integraal kunnen worden en wat daarvan het verwachte effect is op de samenwerking tussen artsen, ziekenhuizen en netwerken. Ook kijken we naar de voor- en nadelen van de wijzigingen, naar alternatieven en naar randvoorwaarden.
Passende inzet van mensen en middelen
De bekostiging moet een passende inzet van mensen en middelen stimuleren. Dit is noodzakelijk vanwege de arbeidsmarktproblematiek en om de groeiende zorgvraag op te kunnen vangen.
We onderzoeken welke belemmeringen ervaren worden en wat er nodig is om te zorgen dat de bekostiging aansluit bij de huidige en toekomstige zorgpraktijk. Dit kan door bestaande belemmeringen weg te nemen of door gewenste prikkels in te bouwen. De dbc-systematiek gaat nu bijvoorbeeld uit van de poortspecialist of iemand die de poortfunctie uitvoert. De vraag is of dat nog past bij de huidige praktijk. We bekijken de positieve en negatieve effecten van mogelijke oplossingen en alternatieven.
Sommige patiënten gaan rechtstreeks naar de spoedeisende hulp (seh), zij slaan de huisartsenpost over. De triage voor en aan de poort kan beter. Met als doel dat patiënten alleen naar de seh gaan als dat nodig is, en anders op de huisartsenpost geholpen worden. We onderzoeken goede voorbeelden en kijken wat ervoor nodig is om dit landelijk te realiseren. Daarbij kijken we naar voor- en nadelen van de wijziging en naar alternatieven, het verwachte effect, randvoorwaarden en juridische verantwoordelijkheid.
In dit project onderzoeken we in welke mate de NZa de inzet van arbeidsbesparende technologie in de msz kan stimuleren middels de bekostiging. Het doel is een verkennende analyse over welke knelpunten er zijn en eventueel welke wijzigingen kunnen bijdragen om inzet van de technologie te stimuleren.
In deze verkenning onderzoeken we welke rol medische service centra spelen in de transformatie naar passende zorg. We kijken hoe de centra bijdragen aan een optimale inzet van mensen en middelen; voor nu en de kansen die dit heeft in de toekomst. Het doel is om enerzijds een goed beeld te krijgen van de kansen en risico’s en anderzijds te onderzoeken of we hier als NZa een rol in moeten pakken, bijvoorbeeld door uitleg te geven of met wijzigingen te komen in de bekostiging of regulering van de zorg.