Triage voor en aan de poort

De huidige bekostigingssystematiek biedt verschillende mogelijkheden om integratie en samenwerking te bekostigen.  

Tegelijkertijd zien we ook knelpunten in de huidige bekostiging voor de samenwerking en integratie tussen hap en de seh. Hieronder geven we per knelpunt aan wat ons advies is voor een oplossing.

  • Meekijk/meedenkconsult: Huisartsen en medisch specialisten willen snel kunnen overleggen. De huidige opzet van meekijkconsulten tussen de 1e  en 2e  lijn helpt daar niet bij. Zorgaanbieders geven aan dat het meekijkconsult mede daarom niet altijd goed van de grond komt.
    Advies: Een structurele bekostiging voor het meedenkconsult en op termijn ook voor het meekijkconsult kan de samenwerking tussen de hap en de seh makkelijker maken. Dit advies wordt opgepakt door het project Samenwerking 1e en 2e lijn bevorderen.
  • Integrale beschikbaarheidsbekostiging hap-seh: Een echt integraal aanbod van acute zorg vraagt om een bekostigingsmodel waarin zorgaanbieders en zorgverzekeraars voldoende ruimte hebben om passende acute zorg te bieden. Dit is zorg die aansluit op de regionale zorgvraag. Wij zien in de praktijk goede voorbeelden van samenwerkingen. Hierbij is behoefte aan flexibelere en integralere vormen van bekostiging dan nu mogelijk is.
    Actie: De NZa wil een integrale beschikbaarheidsbekostiging voor de hap en seh verkennen. Een integrale bekostiging geeft de hap en seh meer flexibiliteit om hun werkzaamheden beter te integreren. Op korte termijn willen we daarom starten met experimenten in de acute zorg in de regio. De NZa voert daarom momenteel verkennende gesprekken met zorgaanbieders die aangegeven hebben te willen experimenteren met de bekostiging van de integratie hap/seh.

Overzicht projecten passende bekostiging msz

Ga terug naar de pagina Overzicht projecten passende bekostiging msz.