Zorgverzekeringen

De afgelopen overstapperiode was omgeven door veel onzekerheid op de polismarkt. Deze onzekerheid had verschillende oorzaken. Zo was er sprake van forse inflatie en werd de collectiviteitskorting afgeschaft. Wij maken ons zorgen over de solidariteit op de zorgverzekeringsmarkt. De toename aan goedkopere polissen met beperkte voorwaarden (budgetpolissen) kan duiden op een tweedeling tussen polissen voor jonge en gezonde verzekerden en polissen voor mensen die meer zorg nodig hebben. Hierdoor komt de risicosolidariteit onder druk te staan.

In het kort

  • Onzekerheid over de polismarkt leidt tot tijdelijke bandbreedteregeling.
  • Overstapperiode 2022-2023: historisch hoog percentage overstappers.
  • Forse groep van het aantal verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden.
  • Historisch hoge overstapwinst.

Terugblik overstapseizoen 2022-2023

Uiteindelijk was het percentage overstappers in het seizoen 2022-2023 met 8,5% historisch hoog, maar minder extreem dan oorspronkelijk verwacht. Ook de premiespreiding is afgenomen van 536 naar 403 euro. Wel zien we in 2023 een forse premiestijging van 1360 euro naar 1650 euro. Ook in 2024 verwachten we een forse premiestijging. Deze wordt veroorzaakt door hogere uitgaven door inflatie, stijgende salarissen in de zorg en een toenemende zorgvraag.

Het aantal polissen met beperkende voorwaarden is in 2023 op 21 gestabiliseerd. De bandbreedteregeling lijkt hiermee effect te hebben gesorteerd. Tegelijkertijd zagen we nog steeds een forse groei van het aantal verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden van 3,8 naar 4,3 miljoen en was de overstapwinst met 120 miljoen euro historisch hoog. Naar verwachting is de tweedeling van de polismarkt hierdoor wel verder toegenomen.

Beeld: ©NZa
Zorgverzekeraars in cijfers

Beperken winsten zeer winstgevende polissen

VWS heeft per 2023 een tijdelijke bandbreedteregeling ingevoerd naar aanleiding van een advies van ons en de ACM. Op deze manier worden winsten op zeer winstgevende polissen beperkt en wordt de risicoverevening ter compensatie van chronisch zieke verzekerden verbeterd. Door het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering zagen wij namelijk het risico dat zorgverzekeraars een ongewenste focus zouden krijgen op het aantrekken van gezonde verzekerden.

Aanpassing in de risicoverevening

Vanaf 2024 wordt de bandbreedteregeling vervangen door een aanpassing in de risicoverevening genaamd constrained regression. Hiermee kan de overcompensatie van jonge en gezonde verzekerden en de ondercompensatie van chronisch zieken beter worden aangepakt. We zullen de komende tijd kritisch kijken of de concurrentie op de polismarkt hiermee meer verschuift naar een goede zorginkoop van passende zorg.

Aanpassing in de risicoverevening leidt tot een goede zorginkoop van passende zorg.

Lees ook