Forensische zorg

Als maatschappij proberen we veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk tegen te gaan. De druk op de forensische zorg neemt toe. Daar spelen de vergrijzing en een groeiend tekort aan arbeidskrachten ook een belangrijke rol in. Het is daarom cruciaal om te blijven inzetten op een goede doorstroom van tbs-patiënten binnen de forensische zorg. Zo blijven er enerzijds niet onnodig plekken bezet in de gevangenis en anderzijds worden er geen dure plekken bezet gehouden in de forensische zorg. Als NZa zijn we trots op twee ontwikkelingen die deze doorstroom gaan versnellen. Een wetswijziging is nodig om samen verder stappen te kunnen zetten naar toekomstbestendige zorg.

In het kort

  • Het succesvolle experiment ‘Volledig pakket thuis’ maakt het vanaf 2024 mogelijk om tbs-patiënten ook thuis te begeleiden. Dit versnelt de doorstroom van tbs-patiënten.
  • Wij hebben samen met de Dienst Justitiële Inrichtingen een manier gevonden om het beschikbare geld vanuit het Kwaliteitskader Forensische Zorg sneller bij de zorgaanbieders te krijgen. Dit verhoogt de kwaliteit van de zorg.
  • Wij ontvangen steeds vaker signalen over risicovolle situaties binnen forensische zorg. Deze informatie mogen wij nu niet delen met de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dit is echter wel nodig om onze rol als toezichthouder goed te kunnen uitoefenen.

Snellere doorstroom tbs-patiënten

Met een aantal partijen hebben wij het experiment ‘Volledig pakket thuis’ (vpt-prestatie) succesvol afgerond. Vanaf 2024 kunnen zorgaanbieders patiënten ook in een thuissetting forensische zorg bieden. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal appartement vanuit de zorgaanbieder, waar de patiënten aan het eind van hun traject naartoe kunnen verhuizen voordat ze echt naar huis gaan. Het voordeel is dat de zorgprofessionals een tbs-patiënt vanuit de kliniek vaak al goed kennen en via deze regeling ook in een thuissituatie gepaste zorg kunnen verlenen. Dit maakt de overstap van de kliniek naar de maatschappij kleiner. Zo kunnen de patiënten soms eerder de kliniek verlaten dan voorheen, wat de doorstroom van patiënten versnelt. Dit sluit bovendien aan bij de wens vanuit de zorgaanbieders om de terugkeer naar de maatschappij soepeler te laten verlopen. Deze nieuwe vorm van forensische zorg en de daarbij behorende bekostiging draagt bij aan passende en toekomstbestendige zorg.

Meer lezen?

In de informatiekaart Volledig pakket thuis worden de belangrijkste wijzigingen in de regels voor forensische zorg voor 2024 toegelicht.  

Kwaliteitskader Forensische Zorg

Samen met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben wij een manier gevonden om de gelden van het Kwaliteitskader Forensische Zorg (KKFZ) sneller bij de zorgaanbieders te krijgen. Dit kwaliteitskader is eind vorig jaar ontwikkeld in samenwerking door verschillende partijen en omschrijft wat goede forensische zorg is.

Het geld voor opleiding en intervisie komt door vernieuwende manieren van uitkeren sneller bij de zorgaanbieders terecht.

Met de KKFZ-gelden kunnen zorgaanbieders kosten betalen die geen directe link hebben met een behandeling, ook wanneer ze die kosten nog niet specifiek gemaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan geld voor opleiding en intervisie, maar ook aan geld om het contact met de buurt rondom een kliniek te onderhouden.

Gegevensuitwisseling nodig

Het is op dit moment niet mogelijk om informatie en data die wij als NZa binnen krijgen, te delen met DJI. Ook kunnen wij geen data en informatie rechtstreeks ontvangen vanuit DJI. Om onze rol als toezichthouder goed te kunnen uitvoeren, is dit echter wel noodzakelijk. Wij ontvangen namelijk steeds vaker signalen over risicovolle situaties binnen de forensische zorg. Helaas zijn wij op dit moment niet bevoegd om deze signalen door te geven aan DJI, zodat de veiligheidsrisico’s verkleind kunnen worden. Dit traject is gestart, maar kost veel tijd.

Lees ook