Nieuwe bekostiging op basis van cliëntprofielen
De wijkverpleging staat onder druk. Door de vergrijzing, doordat mensen langer thuis blijven wonen en door personeelstekorten. In de wijkverpleging bent u als aanbieder en zorgprofessional spin in het web in de eerstelijnszorg. Om te zorgen dat u ook in de toekomst passende zorg thuis kunt bieden, werken we in een experiment aan een bekostiging op basis van cliëntprofielen. Deze geven inzicht in de zorgvraag van cliënten op basis van een aantal cliëntkenmerken.
Enquête
We zijn benieuwd naar uw verwachtingen, ervaringen en wensen over het werken met cliëntprofielen. Zo kunnen we onze informatie en regelgeving zo goed mogelijk laten aansluiten op uw behoeften. Daarom hebben wij een vragenlijst voor de zorgprofessional en de zorgaanbieder gemaakt. Wilt u ons helpen door deze in te vullen? Ook als u nog onbekend bent met cliëntprofielen vragen we u deze vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer een kwartier. We hopen dat u de vragenlijst voor 31 mei 2023 kunt invullen. De resultaten worden geanonimiseerd verwerkt en op groepsniveau (dus niet herleidbaar naar individuele aanbieders) gepubliceerd. |
Passende zorg
Deze informatie vergemakkelijkt het gesprek tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder over de inhoud van de zorg voor bepaalde cliëntgroepen, in plaats van alleen over uren van zorg. Binnen het experiment is het mogelijk om zorg niet per uur maar bijvoorbeeld per dag, week, maand of kwartaal te declareren.
Deze manier van bekostigen draagt bij aan het voorkomen van zorg (preventie), het versterken van innovatieve vormen van zorg en het stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid. Een ander doel van de experiment bekostiging is dat er meer ruimte ontstaat voor de professionele autonomie van de wijkverpleegkundigen, zodat zij het vak in de volle breedte zo kan uitoefenen.
Belangrijk is dat de cliëntprofielen de indicatiestelling niet vervangen. Wijkverpleegkundigen die al werken met cliëntprofielen zijn enthousiast over de ruimte die zij krijgen om de zorg zelf te organiseren.
Samenwerken aan de doelen
Met de Patiëntenfederatie Nederland, V&VN, ActiZ, Zorgthuisnl, en Zorgverzekeraars Nederland hebben we in een convenant afgesproken samen te werken aan de doelen van de nieuwe bekostiging. Zo willen we dat uitkomsten van de wijkverpleging steeds meer leidend worden voor de cliënt en de zorgaanbieder maar ook in het gesprek tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Cliëntprofielen zijn een belangrijke stap op de weg om zorg te financieren op basis van uitkomsten.
Hoe nu verder
Medio 2023 besluiten we welke cliëntprofielen we gaan gebruiken. Daarna vragen we u om van al uw cliënten een cliëntprofiel aan te maken. We sluiten met onze planning zoveel mogelijk aan bij de praktijk, zodat u voldoende tijd heeft om zich hierop voor te bereiden. Zodat u klaar bent als de cliëntprofielen verplicht onderdeel van het experiment bekostiging worden.
Het proces ziet er als volgt uit:
- Op dit moment werken we met de brancheorganisaties de laatste punten over de cliëntprofielen uit.
- Deze punten leggen we daarna vast in de regelgeving. Die publiceren we zo snel mogelijk, waarschijnlijk in de zomer van 2023.
- Op basis van de regelgeving passen softwareleveranciers de ict-systemen aan. Daarna kunt u de cliëntprofielen registreren.
- In onze planning houden we rekening met de praktijk van indicatie en herindicatie. U heeft voldoende tijd om alle cliënten van een cliëntprofiel te voorzien.
Hoe de planning eruitziet leest u op de betreffende pagina.
Vraag en antwoord experiment bekostiging cliëntprofielen
- Voor zorgprofessionals
- Voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars
- Voor cliënten
- FAQ automatisch afleiding cliëntprofielen wijkverpleging
Regelgeving
De NZa heeft regelgeving voor de nieuwe bekostiging heeft vastgesteld. De ingangsdatum van deze regelgeving is 1 januari 2022:
- Beleidsregel experiment cliëntprofielen verpleging en verzorging (BR/REG-22103)
- Regeling verpleging en verzorging (NR/REG-2205)
- Prestatiebeschrijving beschikking experiment cliëntprofielen verpleging en verzorging (TB/REG-22602-01)
Documentatie
- Advies bekostiging wijkverpleging
In september 2020 heeft de NZa het advies voor de bekostiging wijkverpleging per 2022 gepubliceerd. - Aanwijzing van de Minister van VWS
Opdracht aan de NZa om o.a. een bekostigingsexperiment met cliëntprofielen in de wijkverpleging vorm te geven. - Presentatie pilotonderzoek cliëntprofielen (directe download)
Deze presentatie van Anne van den Bulck (promovenda Maastricht University) geeft informatie over de tweede pilot ‘Casemix in de wijkverpleging’ in 2021-2022. - Onderzoeksrapport tweede pilot cliëntprofielen
Verdiepend onderzoek naar cliëntprofielen in de wijkverpleging. Na de 1e pilot heeft de NZa ervoor gekozen om in 2021, samen met de Universiteit Maastricht, een vervolg onderzoek te starten. - Brief Registratie cliëntprofielen 2023
Een brief voor alle gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging over de gewijzigde planning van het registreren van cliëntprofielen in 2023.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de wijkverpleging? Meldt u dan aan voor de NZa nieuwsbrief wijkverpleging. Oude nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.
Webinars
Op 5 april 2022 organiseerden we samen met V&VN een webinar een webinar over de nieuwe bekostiging voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden. U kunt het webinar hieronder terugzien.
Wilt u weten wat het antwoord was op onderstaande vraag? Klik op de link hieronder.
Op 15 juni 2021 organiseerden we 2 webinars over de nieuwe bekostiging: een voor zorgaanbieders en verzekeraars en een voor wijkverpleegkundigen. U kunt deze webinars terugkijken.
- Bekijk het introductiefilmpje
- Bekijk de sessie voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars
- Bekijk de sessie voor wijkverpleegkundigen
Bekijk ook het webinar van ActiZ over de nieuwe bekostiging.