Passende bekostiging tijdelijk verblijf

Het tijdelijk verblijf is een belangrijke schakel in passende zorg. Passende zorg moet ervoor zorgen dat iedereen de zorg kan blijven krijgen die nodig is. Bij kwetsbare, thuiswonende mensen moet rekening worden gehouden met situaties waarin een plotselinge, acute zorgvraag ontstaat. Soms kan iemand dan tijdelijk niet meer zelfstandig thuis wonen. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname voor een gebroken heup. Dan kan het uitkomst bieden om de cliënt tijdelijk op te nemen. Dit tijdelijk verblijf kan nog een opname in het ziekenhuis of in een verpleeghuis voorkomen of uitstellen. Ook kunnen cliënten door een behandeling in het tijdelijk verblijf na een ziekenhuisopname eerder naar huis. 

De complexiteit van de doelgroep binnen het tijdelijk verblijf neemt toe. We vinden het belangrijk dat de bekostiging aansluit bij de zorg. De NZa onderzocht daarom wat de best passende bekostiging is voor het tijdelijk verblijf. 

Wat is tijdelijk verblijf?

Met ‘tijdelijk verblijf’ bedoelen we het eerstelijnsverblijf (elv), de geriatrische revalidatiezorg (grz) en de crisiszorg voor mensen met een indicatie verpleging en verzorging vanuit de Wet langdurige zorg (hierna: Wlz crisiszorg vv).

Advies bekostiging tijdelijk verblijf

De NZa adviseert om voor het eerstelijnsverblijf en de geriatrische revalidatiezorg behandelmodules in te voeren die per uur in rekening kunnen worden gebracht. Deze behandelmodules kunnen worden gedeclareerd naast een verblijfsmodule die per dag kan worden gedeclareerd. Voor palliatief terminale zorg in het eerstelijnsverblijf en voor de Wlz crisiszorg vv adviseren we een integraal dagtarief te houden. 

Dit advies is tot stand gekomen op basis van uitgebreid onderzoek samen met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en patiënten.

Wilt u meer weten over dit advies? Lees hier het volledige rapport: Advies nieuwe bekostiging tijdelijk verblijf

Tijdspad

De modulaire bekostiging start als experiment in 2025 en loopt voor 5 jaar naast de huidige bekostiging. Voor dit experiment moeten zorgaanbieders afspraken maken met de zorgverzekeraars. Per 2030 zullen alle zorgaanbieders van het tijdelijk verblijf dan met de nieuwe bekostiging werken.