Anouk Mateijsen 

Anouk Mateijsen zet zich als directeur Toezicht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in om alle inwoners van Nederland gelijke toegang te geven tot betaalbare zorg. Als dat uitgangspunt in gevaar komt, grijpt de directie Toezicht in.

Anouk Mateijsen 
Beeld: ©JdH

De toegang tot goede zorg mag niet afhankelijk zijn van iemands portemonnee of van gezondheidsverschillen tussen burgers. Het is daarom belangrijk dat zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren zich aan de hiervoor gemaakte regels houden én transparant zijn over hun werk. Wij als directie Toezicht faciliteren en stimuleren dit en bewaakt grenzen. Bovendien kennen wij het zorgveld goed en proberen we daarvoor laagdrempelig bereikbaar te zijn. Door gesprekken met het zorgveld, meldingen die worden gemaakt, samenwerkingen met andere organisaties en eigen onderzoek weten we wat er speelt. Zo kunnen wij tijdig ingrijpen als de wet- en regelgeving niet worden nageleefd en het burgerbelang in gevaar komt.

Anouk Mateijsen:


“Ik ben er trots op om in een land te wonen waar kwalitatief goede en betaalbare zorg aanwezig is. Het feit dat solidariteit en saamhorigheid hiervoor belangrijke pijlers zijn, is voor mij een groot goed. Ik realiseer me dat we ons als NZa in deze huidige tijd van schaarste, noodzakelijke verandering en individualisering blijvend moeten inzetten om betaalbaarheid en toegankelijkheid voor burgers te kunnen behouden en verbeteren. En dat is waar ik als directeur aan mee wil blijven werken, graag met alle gedreven, kundige en vooral fijne collega's van de directie Toezicht en de rest van de NZa."  

De directie Toezicht wil bevorderen dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich maximaal in kunnen zetten om passende zorg te bieden. Daarom vindt de directie het belangrijk dat ze zich gesteund voelen bij het maken van lastige keuzes om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Een van de manieren waarop dit gebeurt is door het geven van uitleg en voorlichting aan zorgaanbieders om fouten te voorkomen en professionaliteit te stimuleren. 

Achtergrond

In de carrière van Anouk Mateijsen vormen de thema’s solidariteit in de zorg, verandermanagement, leiderschap en werkgeluk de rode draad. Na en naast de studies verpleegkundige, gezondheidswetenschappen en deelstudie bedrijfskunde werkte ze een aantal jaar als verpleegkundige en organisatieadviseur. Daarna ging ze aan de slag bij een grote zorgverzekeraar. Hier groeide ze door tot regiodirecteur. Sinds 2018 is Anouk werkzaam binnen de directie Toezicht van de NZa.

Nevenactiviteiten

Anouk Mateijsen werkt met veel plezier als vrijwilliger bij de Zonnebloem, en als gastvrouw in een verpleeghuis.

Volg Anouk op LinkedIn

Blijf op de hoogte van de werkzaamheden van Anouk via LinkedIn. Volg de NZa op LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van de NZa.

Anouk uitnodigen?

Anouk stelt uitnodigingen voor congressen en werkbezoeken binnen haar werkveld en takenpakket zeer op prijs. Probeer een verzoek minimaal 3 maanden voor de datum van uw bijeenkomst te versturen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier.

Verzoeken van de media

Heeft u een mediaverzoek? Neem dan contact op met één van onze woordvoerders.