Wie declareert het overig zorgproduct voor totale parenterale voeding (TPV) als de toediening plaatsvindt in een instelling voor medisch-specialistische revalidatiezorg?

De zorgverlener waarvan de patiënt voor de TPV-zorgvraag ‘eigen patiënt’ is (de hoofdbehandelaar), declareert de prestaties voor TPV. 
Als de patiënt bijvoorbeeld opgenomen wordt in de revalidatie-instelling en voor een andere zorgvraag vanuit het ziekenhuis al TPV ontving, dan blijft de medisch specialist van het ziekenhuis de hoofdbehandelaar voor de TPV-zorgvraag. Het ziekenhuis declareert de prestaties voor TPV.

Het ziekenhuis kan deze prestaties alleen in rekening brengen als de patiënt in de thuissituatie verblijft. Bij de prestaties voor TPV wordt onder ‘thuissituatie’ verstaan: het verblijf buiten een instelling voor medisch-specialistische zorg en het verblijf in een instelling voor medisch-specialistische revalidatiezorg. Onder verblijf buiten een instelling voor medisch-specialistische zorg valt bijvoorbeeld ook verblijf in een instelling voor geriatrische revalidatiezorg of een Wlz-instelling.

De declaratiebepalingen voor de prestaties voor TPV vindt u in artikel 34a lid 15 en de toelichting op dit artikel in de Regeling medisch-specialistische zorg (NR/REG-2403a).

Wie declareert de verpleging rondom de toediening van TPV als de toediening plaatsvindt in een instelling voor medisch-specialistische revalidatiezorg?

De kosten voor verpleging zijn geen onderdeel van de prestaties voor TPV. Voor verpleegkundige zorg in de thuissituatie geldt het uitgangspunt: wie levert declareert. De verpleging wordt dus apart van de prestaties voor TPV in rekening gebracht. De revalidatie-instelling kan dit doen door middel van registratie van de zorgactiviteit 190880 ‘Klinische verpleging - infusies verzorgen (waaronder perifeerinfuus, CVC en TPV) - revalidatie’.