Facultatieve prestatie ggz/fz aanvragen

Het zorgprestatiemodel biedt ruimte voor innovatieve zorg in de ggz en de forensische zorg. Zo kan het contact tussen behandelaar en patiënt ook digitaal plaatsvinden. Daarnaast is er ruimte voor behandelmethoden met een afwijkende disciplinemix. Het max-maxtarief biedt ruimte voor extra vergoeding voor innovatieve zorg. Toch zijn er altijd initiatieven die niet in de bestaande prestaties van het zorgprestatiemodel te vangen zijn. Hiervoor dient de facultatieve prestatie. Dit is een laagdrempelige manier om te starten met innovaties. Zorgaanbieder en zorgverzekeraar kunnen deze prestatie samen aanvragen bij de NZa.

Een facultatieve prestatie aanvragen

Een facultatieve prestatie vraagt u aan door het aanvraagformulier in te vullen en te voorzien van de benodigde handtekeningen. Vervolgens stuurt u dit per e-mail aan de NZa: info@nza.nl met als onderwerp ‘Aanvraag facultatieve prestatie ggz/fz.’

Direct naar het aanvraagformulier facultatieve prestatie ggz en fz

Voorwaarden

  • De aanvraag is gezamenlijk ingediend en ondertekend door ten minste één zorgverzekeraar en één zorgaanbieder.
  • De aanvraag bevat een duidelijke omschrijving van de inhoud van de prestatie die wordt aangevraagd.
  • Het moet om bestaande geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg gaan.
  • De facultatieve prestatie moet herleidbaar zijn tot het individu.
  • Zorgaanbieders mogen de vastgestelde facultatieve prestatie alleen declareren als hierover afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraar van de betreffende patiënt.
  • Alle zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen de vastgestelde facultatieve prestatie gebruiken, mits ze daar een contractafspraak over gemaakt hebben.

Wat kan u van ons verwachten?

Wij beoordelen allereerst of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Zo ja, dan ontvangt u binnen enkele weken een beschikking van ons. Hiermee kunt de facultatieve prestatie declareren voor patiënten van zorgverzekeraars waarmee u een afspraak heeft gemaakt.

Voldoet de aanvraag (nog) niet aan de voorwaarden, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Wij houden de beoordeling dan aan totdat de benodigde gegevens zijn ontvangen.

In de Beleidsregel leest u meer over de voorwaarden en hoe de NZa met uw aanvraag aan de slag gaat. Zie artikel 5.1, onder het kopje ‘Prestatiebeschrijving Facultatieve prestatie’.

Goedgekeurde aanvragen

  • Goedgekeurde aanvragen stellen we vast in een beschikking. Facultatieve prestaties die al langer lopen, vindt u in de ‘algemene’ tariefbeschikking Geestelijke Gezondheidszorg en Forensische Zorg, in bijlage 1. 
  • Facultatieve prestaties hebben een prestatiecode die begint met OV9XXX.
  • Nieuwe facultatieve prestaties vindt u in een aparte beschikking.

Beide beschikkingen publiceren wij op het documentenplatform op onze website. Daar vindt u ook meer informatie over alle facultatieve prestaties.