Hoe declareer ik een deel van een verpakking?

Registratie en declaratie van geneesmiddelen vindt plaats op basis van aantal verpakkingen (of delen daarvan). Het aantal wordt in duizendvoud geadministreerd.

Eén verpakking kan meerdere flacons of tabletten bevatten. Bij de bereiding van medicatie voor een patiënt is het mogelijk dat u maar een deel van een flacon gebruikt. Dit is wat u moet weten:

  • In de administratiesystemen legt u een geneesmiddel vast in duizendvoud. Dat betekent dat u een gebruikte flacon als aantal = 1000 registreert. Een halve flacon waarvan u de andere helft nog kunt gebruiken voor een andere bereiding, registreert u als aantal = 500.
  • Een halve flacon waarvan u de andere helft verder niet meer kunt gebruiken, legt u vast als aantal = 1000 (mits de minst verspillende flacongrootte is gebruikt).
  • Het bedrag dat u in rekening mag brengen bepaalt u zo: de contractprijs per verpakking (per zi-nummer)/aantal eenheden per verpakking*aantal gebruikte eenheden = het te declareren bedrag.

Deze uitleg illustreren we aan de hand van de volgende casussen.

Casus 1

U heeft een geneesmiddel met twee flacons in één verpakking. In de G-standaard is dit aangegeven met inkoophoeveelheid = 2. Van dit geneesmiddel gebruikt u anderhalve flacon. De gebruikte hoeveelheid is dan 1,5. De contractprijs van de verpakking is € 200.

U registreert: eenheid = 1500 (1,5 flacon in duizendvoud).
U declareert: 200/2*1,5 = € 150. U mag twee flacons declareren als u de halve flacon die overblijft, niet meer kunt gebruiken voor een volgende bereiding. In dit geval brengt u € 200 in rekening.

Casus 2

U heeft een geneesmiddel met 20 tabletten in één verpakking. In de G-standaard is dit aangegeven met inkoophoeveelheid = 20. U gebruikt 10 tabletten. De contractprijs van de verpakking is € 90.

U registreert: eenheid = 10.000 (10 tabletten in duizendvoud).
U declareert: 90/20*10 = € 45.

Casus 3

U heeft een geneesmiddel met 5g niet-steriele crème in één tube. In de G-standaard is dit aangegeven met inkoophoeveelheid = 5. Als de hele tube is gebruikt, is het aantal gebruikte eenheden 5. De contractprijs van de verpakking is €75.

U registreert: eenheid = 5000 (5 gr tube in duizendvoud).
U declareert: 75/5*5 = € 75.

Let op!
Niet-steriele toedieningsvormen zoals crèmes of dranken worden per g of ml gedeclareerd, niet per (deel van een) tube/flacon/fles. NB: een steriele oogzalf wordt wél per hele tube gedeclareerd.