Nieuwe ggz-tarieven bekendgemaakt
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het kostprijsonderzoek in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) afgerond en de nieuwe tarieven gepubliceerd. Sinds het laatste kostprijsonderzoek over 2017 en het ingaan van het zorgprestatiemodel in 2022 zijn de tarieven steeds geïndexeerd. Het was hard nodig om de tarieven bij te werken naar de huidige situatie in de sector. Na indexering zijn de tarieven voor 2026 gemiddeld iets minder dan een procent lager dan die van 2025. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen met de nieuwe tarieven nu afspraken maken om mensen die ggz en fz nodig hebben te helpen aan tijdige en passende zorg.
Verschillen tussen deelsectoren en behandelsettingen
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde kosten van de ggz-behandelingen zonder opname iets zijn gedaald. Hierdoor kunnen de tarieven voor deze behandelingen iets dalen. Daarnaast zien we verschillen tussen de deelsectoren en de setting waar cliënten worden behandeld. Over het algemeen stijgen de tarieven van forensische zorg. De tarieven voor complexe ggz stijgen iets ten opzichte van de tarieven voor minder complexe zorg.
Waarom kostprijsonderzoeken?
Iedereen in Nederland moet erop kunnen vertrouwen dat er op tijd goede en betaalbare zorg beschikbaar is. Het is de wettelijke taak van de NZa om de zorg niet alleen toegankelijk, maar ook betaalbaar te houden. Dat doen we onder andere door periodiek kostprijsonderzoek te doen. Om een representatief beeld te krijgen van de sector heeft de NZa de kosten en opbrengsten van instellingen en vrijgevestigde prakijken opgevraagd. Daarmee berekent de NZa nieuwe tarieven die de gemiddelde kosten van geleverde zorg dekken. We verwachten van zorgverzekeraars dat zij zorgvuldig kijken wat deze nieuwe tarieven betekenen voor de zorginkoop in de ggz in relatie tot hun zorgplicht.
Paar tarieven volgen later
De Rechtbank Midden-Nederland bepaalde onlangs dat een onderdeel van de huidige rekenmethode niet mag worden gebruikt voor het berekenen van de tarieven voor vrijgevestigde gezondheidszorgpsychologen, klinisch (neuro)psychologen en psychotherapeuten. De NZa streeft er naar om uiterlijk begin september, gebruikmakend van een alternatieve methode, de ontbrekende tarieven te publiceren.
Verbeteren wachttijdinformatie
Om knelpunten in de toegankelijkheid van de ggz beter in beeld te brengen, heeft de NZa de regelgeving ook op een ander onderdeel aangepast. Zo is het vanaf 2026 verplicht om de verwijsdatum te registreren en bij declaratie te vermelden. Hierdoor wordt het mogelijk om wachttijden te berekenen op basis van declaratiedata. Dit bespaart zorgprofessionals administratieve lasten en zorgt tegelijkertijd voor betrouwbaardere en completere informatie over wachttijden. Ook helpt het zorgverzekeraars bij het bemiddelen van verzekerden naar een zorgaanbieder met kortere wachttijden.