Toezicht op Wlz-uitvoerders en zorgkantoren

We houden als Nederlandse Zorgautoriteit toezicht op hoe Wlz-uitvoerders en zorgkantoren in Nederland hun wettelijke taken vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) invullen. Op deze pagina leest u meer over ons toezicht op Wlz-uitvoerders en zorgkantoren.

Wat is het verschil tussen Wlz-uitvoerders en zorgkantoren?

In de Wet langdurige zorg (Wlz) is ervoor gekozen de uitvoering van de Wlz binnen het concern van de zorgverzekeraar onder te brengen in een aparte rechtspersoon: de Wlz-uitvoerder.

Nederland is onderverdeeld in 31 zorgkantoorregio’s. De regio’s zijn onderverdeeld onder negen Wlz-uitvoerders. De Wlz-uitvoerders hebben zeven regionale zorgkantoren aangewezen die namens de Wlz-uitvoerders de zorg regelen voor iedereen in de regio met een Wlz-indicatie. Ook als het niet zijn eigen verzekerden zijn. Op deze manier besteden Wlz-uitvoerders hun zorgplichttaken voor verzekerden uit aan het regionale zorgkantoor.

De zeven zorgkantoren voeren zodoende namens de Wlz-uitvoerders o.a. de zorginkoop, de cliëntbemiddeling en controles op de rechtmatige besteding van financiële middelen uit. Zorgkantoren zijn zelfstandig verantwoordelijk voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb). Ook bij uitbestede taken blijft de individuele Wlz-uitvoerder eindverantwoordelijk voor de zorgplicht en moet hierover afspraken maken met zorgkantoren.

Waarom houden wij toezicht op Wlz-uitvoerders en zorgkantoren?

Het is belangrijk dat zorggeld – dat we met elkaar betalen via premies en belastingen – zinvol en verantwoord wordt besteed. Daarom houden wij toezicht op hoe Wlz-uitvoerders en zorgkantoren het zorggeld besteden.

Daarnaast hebben Wlz-uitvoerders een zorgplicht. Dit houdt in dat zij ervoor moeten zorgen dat Wlz-cliënten tijdige, passende en kwalitatief goede zorg ontvangen. Ook is het belangrijk dat deze zorg betaalbaar is. De Wlz-uitvoerder is altijd eindverantwoordelijk voor het naleven van de zorgplicht, ook wanneer de zorgkantoren de taken uitvoeren. Daarom kijken wij in ons toezicht op de naleving van deze zorgplicht eerst naar de Wlz-uitvoerders. Maar om dit goed te kunnen doen, kijken wij ook mee in de uitvoering van de zorgplicht door zorgkantoren.

Waar houden wij toezicht op bij Wlz-uitvoerders en zorgkantoren?

Wij houden toezicht op de rechtmatige én doelmatige uitvoering van de Wlz door Wlz-uitvoerders (volgens artikel 16d Wmg). Daarbij kijken we vooral of zorgkantoren zich voldoende inspannen om verzekerden te voorzien van tijdige, bereikbare en kwalitatief goede zorg (zorgplicht) De Wlz-uitvoerder blijft echter eindverantwoordelijk voor het naleven van de zorgplicht.

Overzicht samenvattende rapporten van de afgelopen jaren