Nieuwe regels langdurige zorg vastgesteld

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de nieuwe regels vastgesteld voor de langdurige zorg voor 2026. Een van de aanpassingen is de nieuwe bekostiging voor cliënten met zorgprofiel VG7. Vanaf 2026 wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 prestaties: een voor cliënten met een complexe zorgvraag en een voor cliënten met een extra zware zorgvraag. Ook zijn de tarieven herijkt voor de gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast komt er per 2026 een passende bekostiging die de samenwerking versterkt tussen verschillende domeinen voor mensen met onbegrepen en mogelijk gevaarlijk gedrag.

Nieuwe bekostiging VG7

De zorg voor cliënten met zorgprofiel VG7 staat al langere tijd onder druk. De NZa heeft om die reden samen met betrokken partijen gewerkt aan een passende bekostiging. Op dit moment is er één prestatie voor alle cliënten met een VG7-indicatie. Vanaf 2026 komt er een nieuwe prestatie bij, namelijk VG7-plus. De VG7-plus prestatie heeft een hoger tarief dat beter aansluit bij cliënten met een complexe en zwaardere zorgvraag. Op deze manier blijft de juiste zorg voor hen beschikbaar. Tegelijkertijd voorkomt het administratieve lasten voor zorgaanbieders doordat zij minder aanvragen voor extra middelen hoeven te doen, waar zij en de zorgkantoren anders veel tijd aan kwijt zijn.

Nieuwe tarieven

De NZa heeft op basis van een uitvoerig kostprijsonderzoek in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg in de langdurige zorg de tarieven herijkt. Dit onderzoek doen we zodat de vergoeding die zorgaanbieders ontvangen passen bij de kosten die gemaakt worden. Een deel van de nieuwe tarieven geldt al vanaf 2025, de overige volgen vanaf 2026. Het gaat hierbij om de tarieven voor modulair pakket thuis, zorgzwaartepakketten, volledig pakket thuis en coördinatie van zorg. In totaal kost de aanpassing van deze tarieven €327 miljoen, wat een toename van circa 2,5% betekent in de totale kosten voor deze sectoren.  Ook zijn de tarieven voor 2026 geïndexeerd en tariefmaatregelen verwerkt. Deze maatregelen, die bijdragen aan doelmatige uitgaven van de langdurige zorg, volgen na een aanwijzing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zijn een uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg.

Aanpassing levensloopaanpak

Vanaf 2026 is er bekostiging voor de zogeheten levensloopaanpak. Deze aanpak beschrijft de samenwerking tussen verschillende zorg- en veiligheidsdomeinen voor mensen met onbegrepen en mogelijk gevaarlijk gedrag. Een deel van hen heeft een indicatie in de langdurige zorg. Hiervoor is een passende bekostiging nodig voor de kosten van het organiseren en begeleiden van hun zorg en ondersteuning. Deze aanpassing versterkt de samenwerking tussen het zorg-, sociaal-, forensisch- en veiligheidsdomein en draagt bij aan de kwaliteit van de zorg voor deze kwetsbare cliënten.