Instructievideo Zorgclustertool

Instructievideo Zorgclustertool

Fijn dat u meedoet. In deze video leggen we uit hoe u gebruik kunt maken van de zorgclustertool.

U begint met het aanmaken van een account. Dit doet u op www.zorgclustertool.nl.

Vul uw gegevens in, beantwoord de vragen en klik op registreer.U ontvangt een verificatiemail.

Als u uw e-mailadres heeft bevestigd, kunt u direct inloggen met uw e-mailadres en het door u gekozen wachtwoord.

[VOOR UW PATIËNT EEN CLUSTER BEPALEN]
Om een cluster te bepalen voor uw patiënt logt u in op zorgclustertool.nl.

Als eerste vragen we of uw patiënt een privacyverklaring heeft. In dat geval mag u deze patiënt namelijk niet toevoegen. Heeft de patiënt geen privacyverklaring, dan kunt u verder. Vul de vragen in. Selecteer uw instelling. Let op: Als u meedoet namens een organisatie gebruik dan niet uw persoonlijke AGB-code, maar die van uw organisatie. Bij het dbc-trajectnummer voert u niet het patiëntennummer in, maar de unieke code die hoort bij de dbc, of de prestatie.

U vindt dit nummer in de meeste gevallen op de cliëntkaart in uw softwaresysteem.

Om tot het juiste zorgcluster te komen, vult u eerst de HoNOS+-vragenlijst in. Voor een toelichting op een vraag en de mogelijke antwoorden klikt u op dit icoon. Als u de vragen heeft beantwoord, klikt u op volgende. U kiest nu een Supercluster en vervolgens voor een clustergroep die het beste past bij de zorgvraag van uw patiënt. Heeft u voor X of Y gekozen? Dan kunt u nu meerdere clustergroepen selecteren. U kunt te allen tijde ook een stap terugkeren, door op vorige te klikken. 

Zorgcluster kiezen. Nadat u een clustergroep heeft gekozen, kunt u het zorgcluster kiezen dat het beste past bij uw patiënt. Op basis van de door u gegeven antwoorden worden er een aantal zorgclusters voorgesteld. Deze worden per zorgcluster op een afzonderlijk tabblad weergegeven en toegelicht. Om u te helpen bij het kiezen van het best passende zorgcluster is een kleurschema ontwikkeld. Dit laat uw antwoorden in relatie tot de best passende antwoorden bij het zorgcluster zien. Hierbij zijn vooral de rode en oranje vakjes belangrijk. Bekijk eerst de rode vakjes. Wanneer uw antwoorden, oftewel de kruisjes, in een rood vakje vallen dan komt dit cluster in aanmerking voor een goede match. Check hierna de oranje vakjes. Hoe vaker een oranje vakje is voorzien van een kruisje hoe beter het cluster zal passen bij de zorgvraag. Kruisjes in gele vakjes zijn een mogelijke indicatie voor eventuele extra interventies. Het kan zijn dat er nu meerdere clusters in aanmerking komen of dat u twijfelt wat de beste match is. In dat geval kunt u met behulp van deze knop zien wat collega behandelaren kozen bij vergelijkbare antwoorden. Voordat u een definitieve keuze maakt voor een zorgcluster is het belangrijk dat u de beschrijving van dit zorgcluster leest. Wanneer deze beschrijving ook bij uw beeld past van de patiënt dan kiest u dit cluster en klikt u op opslaan. U kunt de gegevens nu niet meer wijzigen.

Voor het slagen van deze pilot is het belangrijk om het evaluatiemoment niet te vergeten. Dit zet u eenvoudig in uw agenda, door op dit icoon te klikken. Elk zorgcluster kent zijn eigen evaluatietermijn. Deze vindt u onderaan op de pagina. U kunt de samenvatting desgewenst opslaan als pdf  in uw eigen dossier, of printen. Dit is handig voor u als u later een evaluatie invult.

Als u dit gedaan heeft, kunt u er voor kiezen om een nieuwe patiënt toe te voegen, of uit te loggen. Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze video.

Wilt u meer hulp en ondersteuning bij het kiezen van een juist zorgcluster? Volg dan onze e-learning. Deze vindt u op www.zorgclustertool.nl. Let op: U dient zich hier apart voor te registreren.

Mocht u meer willen weten over deze pilot of een en ander nog een rustig nalezen? Bekijk dan onze website.

We willen u alvast hartelijk danken voor uw medewerking. Wij waarderen het dat u en uw organisatie op deze manier een bijdrage leveren aan een beter werkbaar systeem voor iedereen.