Anneke van Vught nieuwe Chief Healthcare Officer van de Nederlandse Zorgautoriteit

Vanaf 15 augustus 2024 is dr. Anneke van Vught de nieuwe Chief Healthcare Officer van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij volgt prof. dr. Marieke Schuurmans op, die deze functie bekleedde. Als Chief Healthcare Officer wordt Anneke lid van het managementteam. Hier krijgt ze een zorginhoudelijke adviesrol. Daarnaast gaat ze NZa-brede projecten vormgeven, waarbij ze wetenschap aan beleid verbindt en geeft ze zorginhoudelijk advies aan diverse directies waarbij de organisatie van passende zorg centraal staat.

Beeld: ©Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Anneke van Vught

Geranne Engwirda, bestuursvoorzitter NZa: ‘Anneke vertaalt de wetenschap naar de praktijk. Ze heeft veel ervaring op belangrijke expertisegebieden, zoals over het thema integrale zorg vanuit verpleegkundig perspectief. Met haar waardevolle kennis en ervaringen levert ze een belangrijke bijdrage aan de transitie passende zorg. Ik kijk uit naar onze samenwerking.’
 

Anneke van Vught: ‘Met mijn ervaringen uit de praktijk, persoonlijke contacten met zorgprofessionals en expertise in het uitvoeren van onderzoek draag ik heel graag samen met NZa-collega’s bij aan een toekomstbestendige zorg. Ik heb ontzettend veel zin om bij de NZa aan de slag te gaan. De veel geleerde lessen, uitdagingen en kansen die ik de afgelopen jaren op heb kunnen doen neem ik mee in mijn nieuwe functie.’

Achtergrond

Anneke studeerde Verpleegkunde, heeft een Master of Health Science in Movement Science en Master of Public Health in Epidemiology en een PhD in Human Biology. Ze heeft veel ervaring in de zorgpraktijk èn in het onderzoek naar vernieuwingen in de zorg, waaronder taakherschikking, substitutie van zorg, netwerkzorg en interprofessioneel samenwerken. Daar deed ze de afgelopen 15 jaar onderzoek naar bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.