NZa spreekt orthodontisten aan die onzichtbare beugels (invisalign) verkeerd in rekening brengen

In 2020 en 2021 deed de NZa onderzoek onder orthodontisten en tandartsen die onzichtbare beugels plaatsen. Bij het declareren van deze zogenoemde categorie 7-beugels gaat het niet altijd goed. We spraken 4 verschillende mondzorgpraktijken hierop aan. Zij hebben de nota’s inmiddels gecorrigeerd en brengen de beugels nu wel goed in rekening.

Beeld: ©isk

Veel gemaakte fouten in rekening invisalign beugels

De mondzorgaanbieders brengen soms de eerste retentiebeugel na de behandeling nog een keer los in rekening, terwijl dit al verwerkt zit in het tarief voor het verwijderen van deze beugel. Of de orthodontist brengt tandheelkundige prestaties in rekening bij het plaatsen van deze beugels. Dat is niet toegestaan.
Ook zagen we dat materiaal- en techniekkosten nog niet altijd goed in rekening werden gebracht. Extra aandachtspunt is het gebruik van code V91. We zien dat deze code soms ten onrechte gebruikt wordt voor het vastzetten van onzichtbare beugels met attachments.

Verbeteringen na waarschuwing

De orthodontisten en tandartsen corrigeerden na de waarschuwingen door de zorgautoriteit hun nota’s en zullen de patiënten die te veel hebben betaald, geld terug geven. De NZa zal blijven opletten of deze onzichtbare beugels vanaf nu correct in rekening worden gebracht.

Klopt uw nota?

Twijfelt u of uw nota klopt? Vraag om opheldering bij uw praktijk of kijk op allesoverhetgebit.nl/. Ook kunt u hiervan melding doen bij toezichthouder NZa via dit meldformulier.