Veelgestelde vragen

Voor zorgaanbieders van geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) hebben we de belangrijkste aanvullende informatie verzameld in de veelgestelde vragen over onderstaande onderwerpen.

Wilt u een melding doen?

Heeft u een vermoeden van fraude? Denkt u dat de zorgverzekeraar niet vergoedt waar uw patiënt recht op heeft? Of vermoedt u dat de marktwerking wordt verstoord? Dat en meer kunt u via ons digitale meldingsformulier bij ons melden. Wij nemen vervolgens binnen 5 werkdagen contact met u op. Liever telefonisch een melding doen? Neem dan contact op met ons Meldpunt.

Wilt u meer informatie over de geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg?

  • GGZ Nederland streeft als branchepartij er naar om landelijk goede afspraken te maken met de overheid, politici, verzekeraars, patiëntenorganisaties en andere partners.

    De NZa beschrijft prestaties en stelt de hoogte van de tarieven vast voor de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. We kunnen ons voorstellen dat u misschien meer vragen heeft, waar wij niet direct een antwoord voor u op hebben. Onderstaand een wegwijzer naar websites van andere organisaties die meer informatie voor u hebben over geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. 

  • In het 'Zvw-kompas' van Zorginstituut Nederland staat beschreven welke zorg onder de aanspraak van de basisverzekering valt.
  • Directie Forensische Zorg: binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is de verantwoordelijkheid voor de inkoop, financiering en kwaliteit van deze zorg belegd bij de directie Forensische Zorg (DForZo). Deze directie bekijkt welke zorg nodig is, stelt eisen aan de kwaliteit, koopt de zorg in en handelt de financiering af.
  • Er kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld door de zorgverzekeraars voor de zorg geleverd en gedeclareerd mag worden. U kunt contact opnemen met de betreffende verzekeraar.

Komt u er niet uit?

Komt u er met de uitleg hierboven niet uit? En heeft u een vraag die u met iemand wilt bespreken? Neem dan contact op met ons Informatie- en Contactcentrum. We zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 770 8 770 (lokaal tarief) of via info@nza.nl.