Welke soorten polissen zijn er?

We onderscheiden drie soorten polissen:

Naturapolis

Bij een naturaverzekering kunt u kiezen uit zorgaanbieders die een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U krijgt uw zorg, de zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Gaat u graag naar een bepaalde zorgaanbieder? Check of er een contract is met uw zorgverzekeraar. Wilt u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan moet u misschien een deel zelf betalen. In de polisvoorwaarden staat hoe hoog de vergoeding is bij een zorgaanbieder zonder contract.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heeft u recht op de vergoeding van de kosten van zorg. Het is niet belangrijk of zorgaanbieders wel of niet gecontracteerd zijn. Je zorgverzekeraar vergoedt de rekening. Tenzij de rekening onredelijk hoog is. Dit komt in uitzonderlijke gevallen voor. Als de zorgaanbieder een onredelijk hoge rekening stuurt, dan mag uw zorgverzekeraar maximaal de in Nederland gangbare tarieven vergoeden. Of een rekening onredelijk hoog is, moet uw zorgverzekeraar per situatie aantonen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

Er zijn polissen met van allebei wat. Voor sommige soorten zorg kunt u kiezen uit aanbieders met een contract (natura). Voor andere soorten zorg krijgt u de rekening van alle aanbieders vergoed (restitutie). Zo’n polis noemen we een combinatiepolis. Denkt u aan een combinatiepolis? Check dan goed wat geldt voor welke soorten zorg.