Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Er is een verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage.

Eigen risico

De basisverzekering vergoedt pas uw zorgkosten als die in heel 2018 uitkomen boven 385 euro. Tot aan dat bedrag betaalt u de meeste zorg zelf. Dit is het verplichte eigen risico. Het geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid bepaalt ieder jaar hoe hoog het eigen risico is.

U kunt het verplicht eigen risico vrijwillig ophogen met maximaal 500 euro tot 885 euro. Er zijn soorten zorg waarvoor het eigen risico niet geldt. U hoeft bijvoorbeeld niet te betalen als u naar de huisarts gaat. U kunt op de website van de overheid zien welke zorg onder het eigen risico valt.

Eigen bijdrage

Voor sommige soorten zorg uit de basisverzekering moet u een deel zelf betalen. De overheid bepaalt hoe hoog die bijdrage is. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. De overheid bepaalt ook voor welke zorg de eigen bijdrage geldt. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. Het maakt hiervoor niet uit of u al boven uw eigen risico zit, of niet.

Wilt u weten welke zorg onder het eigen risico valt? Of waarvoor een eigen bijdrage geldt? Kijk op de website van de Rijksoverheid.