Kan ik een ander medicijn kiezen dan het preferente medicijn van mijn zorgverzekeraar?

Ja, u mag altijd zelf een ander middel kiezen. Uw zorgverzekeraar vergoedt dan wel alleen het aangewezen medicijn. Als u een ander medicijn wilt gebruiken dan uw zorgverzekeraar heeft aangewezen, zonder dat er een medische noodzaak voor is, moet u dit medicijn volledig zelf betalen. Het is niet mogelijk het verschil bij te betalen tussen het aangewezen medicijn en een duurder medicijn.

Als uw apotheek weigert het preferente medicijn te verstrekken, terwijl u hier wel om vraagt, kunt u dit het beste melden bij uw zorgverzekeraar. Deze kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een apotheek waar u het aangewezen medicijn wel verstrekt krijgt.

Medische noodzaak

Het kan zo zijn dat uw (huis)arts vindt dat u een ander medicijn moet krijgen dan het medicijn dat uw zorgverzekeraar heeft aangewezen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u niet goed tegen bepaalde hulpstoffen in het medicijn kunt. Uw (huis)arts vermeldt hiervoor 'medische noodzaak' of 'm.n.' op het recept. Als uw apotheek twijfelt of er werkelijk medische noodzaak is, neemt hij contact op met uw (huis)arts. Is er echt een medische noodzaak, dan vergoedt uw zorgverzekeraar het andere medicijn.