Wie moet mij informeren over mijn behandeling of vergoeding?

Patiënten en verzekerden moeten bewust kunnen kiezen voor een geschikte zorgverzekering of voor de juiste zorgaanbieder. Om een goede keuze te kunnen maken, is duidelijke informatie nodig over de zorg. Zodat u weet welke kosten u kunt verwachten en wat de verzekeraar vergoedt.

Wat moet uw zorgaanbieder u vertellen?

Uw zorgaanbieder moet u vertellen welke behandeling u krijgt. Hij moet ook aangeven of er voor u kosten verbonden zijn aan die behandeling en of het om verzekerde zorg gaat (soms is het voor de zorgaanbieder alleen mogelijk om een indicatie van de kosten te geven). 

Heeft de zorgaanbieder geen contract met uw zorgverzekeraar? Dan moet hij vertellen wat zijn tarief is voor de zorg of de behandeling. Dit heet ook wel het ‘passantentarief’. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om na te gaan welk deel van dit passantentarief vergoed wordt bij uw polis.

Wat moet uw zorgverzekeraar u vertellen?

Voor uw zorgkosten kan het een groot verschil maken of u naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat of niet. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar. Deze informatie is vaak ook beschikbaar op de website van uw verzekeraar, bijvoorbeeld via de ‘zorgzoeker’ of ‘zorgvinder’. 

Meer weten?

Lees de informatiekaart 'Mijn zorgkosten, wie moet mij vooraf welke informatie geven?'

Ook vindt u meer informatie in onze beleidregels;