Boete voor overname zonder voorafgaande goedkeuring

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt 2 zorgaanbieders een boete op van respectievelijk 65.000 euro en 125.000 euro omdat zij een overname hebben gedaan zonder voorafgaande goedkeuring van de NZa.

Beeld: ©ISK

Een aanvraag indienen bij NZa

Bij wet bepaalde zorgaanbieders moeten bij de NZa een aanvraag indienen als zij willen fuseren, direct betrokken zijn bij een overname of zeggenschap verkrijgen over een onderneming. Zij mogen deze pas uitvoeren als de NZa heeft geoordeeld dat de betrokken partijen het proces zorgvuldig hebben doorlopen en hebben afgestemd met de stakeholders, zoals medewerkers en cliƫnten. Daarnaast toetst de NZa of de beschikbaarheid van zorg door de concentratie in gevaar komt.

Met de boete wil de NZa zorgaanbieders waarschuwen dat zij hun fusieplannen op tijd bij de NZa moeten indienen en de goedkeuring daarvan moeten afwachten.