Nederlandse ziekenhuizen blijven operatiecapaciteit opschalen

De Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit weer verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 24 januari) waren nog 19% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 31 januari) is dat 15% minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Daarnaast stijgt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren licht. Maandag 24 januari gaven 60 van de 73 ziekenhuizen dat aan. Deze week stijgt dat naar 63 van de 73. Hoewel dus verbetering zichtbaar is, blijft het zorgelijk dat deze zorg in een aantal ziekenhuizen niet altijd binnen de norm kan worden geleverd. De NZa blijft dit nauwgezet volgen.

Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen aan deels of volledig planbare zorg te leveren. Er is deze week nog 1 ziekenhuis dat aangeeft helemaal geen planbare zorg te leveren, vorige week maandag waren dit er 5. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 14 aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week maandag waren dit er 7. Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast.

De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op zowel de IC als de verpleegafdeling is die nu gemiddeld 2,6. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.