Opschaling reguliere ziekenhuiszorg zet door

Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 17 januari) waren nog 24% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 24 januari) is dat 19% minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Beeld: ©ISK

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 16 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 13. Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen deels of volledig planbare zorg te leveren. Er zijn deze week nog 5 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 9. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 7 aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week waren dit er 4.

Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op de IC is die nu gemiddeld 2,8 en op de verpleegafdeling 2,7. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.

Donderdag 27 januari publiceren we weer onze monitor Toegankelijkheid van Zorg; Gevolgen van Covid-19. Deze monitor verschijnt maandelijks en brengt de ontwikkelingen in kaart in de zorgverlening in de ziekenhuizen, de verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg.