Ziekenhuizen melden verdere afschaling reguliere zorg

De Nederlandse ziekenhuizen melden deze week opnieuw dat er minder operatiekamers in gebruik zijn dan vorige week. Ook de kritieke planbare zorg, de zorg die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, is minder vaak volgens planning beschikbaar. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeldportaal. De afschaling is het gevolg van het toegenomen aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.

©SSK

Wij hebben de minister voor Medische Zorg en Sport op basis van deze ontwikkelingen een dringend advies gestuurd om nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren.

Intensive care

De ervaren druk op de intensive care neemt toe. Landelijk was dat de afgelopen maanden stabiel rond de 3, wat staat voor ‘bijzondere maatregelen en accentverlegging om de kwaliteit te behouden’. De laatste weken is dat iets gestegen, vooral omdat druk in drie regio’s de afgelopen weken is toegenomen. 

Operaties

Gemiddeld hebben Nederlandse ziekenhuizen de operatiecapaciteit de afgelopen week opnieuw 5 procentpunten verder afgeschaald. Vorige week was 73% van de Nederlandse operatiekamers nog in gebruik in vergelijking met een normale situatie zonder coronavirus. Deze week is dat 68%. Dat betekent dat gemiddeld 32% van het aantal operatiekamers is afgeschaald. Enkele ziekenhuizen rapporteren  een afschaling van het aantal operatiekamers tot boven de 60%.

Kritieke planbare zorg

De kritieke planbare zorg – die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – kan in 69% van de ziekenhuizen volledig volgens planning worden geleverd. Dat is fors minder dan vorige week, toen deze zorg nog in 79% van de ziekenhuizen volledig volgens planning beschikbaar was. 30% van de ziekenhuizen geeft aan dat deze zorg deels volgens planning kan plaatsvinden. 

Planbare zorg

Het percentage van de ziekenhuizen dat aangeeft planbare zorg volledig te kunnen leveren is ook gedaald, van 8 naar 4%. Het percentage van de ziekenhuizen dat aangeeft planbare zorg deels te kunnen leveren is 72%, een procentpunt minder dan vorige week. 25% geeft deze week aan geen planbare zorg te kunnen leveren, een toename van 6 procentpunt ten opzichte van vorige week.