Verwijzingen naar ziekenhuis op 73% van verwachte niveau

Het aantal verwijzingen dat huisartsen konden doen naar de ziekenhuiszorg lag vorige week op 73% van het verwachte niveau zonder corona. Dat is vergelijkbaar met de afgelopen weken. Daarmee is het totaal aantal gemiste verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken opgelopen tot 990 duizend. Dat blijkt uit nieuwe analyses van data van ZorgDomein door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Beeld: ©isk

Het aantal verwijzingen vanuit de huisarts naar de ggz is 90% van het verwachte aantal zonder corona. Het aantal gemiste verwijzingen naar de ggz is daarmee opgelopen tot 76 duizend. Dat huisartsen minder verwijzen betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan. De oproep blijft om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten. De huisarts kan vervolgens beoordelen wat er nodig is.